به گزارش سرویس زنان جهان؛زهرا شجاعی یکی از شخصیتهای محوری و اصلی زنان اصلاح طلب است که با وجود این که 8 سال مدیر مرکز امور مشارکت زنان بوده است تمایل چندانی به مصاحبه ندارد و به زحمت می توانید عکس و مطلبی از وی در فضای مجازی پیدا کنید .
شجاعی رئیس مرکز امور مشارکت زنان در زمان خاتمی بوده است و بسیاری از فعالیت های جزئی و کلی و در عین حال موثر زنان اصلاح طلب، از سوی او برنامه ریزی و اجرا می شود. وی همانند شیرین عبادی یکی از پرو پا قرص ترین مدافعین کنوانسیون رفع تبعیض است.
در زمان او لایحه الحاق به کنوانسیون به مجلس ارائه شد و چون همزمان الهه کولایی ، فاطمه راکعی و دیگر همفکران زن اصلاح طلب او در مجلس بودند این لایحه تصویب شد. اگر چه مخالفت های مردمی و هم چنین نظر قاطع علما در رد این لایحه وارداتی وجود داشت و نهایتا این لایحه به چالش کشیده شده و رد شد.
زهرا شجاعی معتقد است باید به کنوانسیون ملحق شد وآن را دستاورد بزرگی برای کشور می داند اگر چه مغایر موازین شرع مقدس اسلام باشد دلیل شجاعی این است که این کنوانسیون یک میثاق جهانی است و باید آن را اجرا کرد.!
شجاعی در دوران ریاست خود بر مرکز امور مشارکت زنان علی رغم آگاهی از موارد خلاف شرع موجود در کنوانسیون از جمله : ((حمایت از روابط آزاد جنسی و هم چنین زنا در صورت تمایل طرفین، جواز روسپیگری غیر اجباری تحت عنوان حق تن، تشویق روابط دختران و پسران به ازدواج غیر رسمی، کم ارزش جلوه دادن جایگاه مادری و ازدواج شرعی، عدم تمکین خاص زنان از مردان و تعبیر تجاوز جنسی مرد به همسرش)) و موارد متعدد دیگر برنامه های وسیعی را تدارک دید تا بتواند به صورت سلیقه ای و بدون اطلاع رسانی و تبلیغ، برنامه های مربوط به کنوانسیون را در کشور اجرا کند.
توضیح عکس: دیدار جمعی از زنان اصلاح طلب با رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام
شجاعی با طراحی کمپین(کارزار) متعدد، به آموزش متون کنوانسیون در مناطق مختلف کشور پرداخت. وی با استفاده از حمایت دولت اصلاحات سعی نمود نگرش زنان جامعه را تغییر داده وآن را با اهداف کنوانسیون سازگار نماید، لذا طرح های بزرگ ملی با حمایت مالی سازمان یونیسف در کشور اجرا شد. از جمله طرح آموزش حقوق انسانی زنان و دختران تحت عنوان جزوه آموزشی اقدام عملی، تغییر جهانی... . این برنامه در سال 79 در 5 استان کشور شروع شد و تا پایان دولت اصلاحات ادامه داشت .
جالب توجه این است که زهرا شجاعی با طرح وجود حق شرط در کنوانسیون، الحاق به آن را درست فرض کرده است. در صورتی که حق شرط مورد نظر شجاعی در مقام عمل هرگز به اجرا در نیامده و در گفتگو با کشور های امضاء کننده الحاق مشخص شد در بسیاری از موارد سازمانهای بین المللی آن را رد کرده اند و زمینه دادگاهی شدن کشورهای عضو را در نظام بین الملل فراهم کرده اند.
شجاعی معتقد است قانون اساسی از جامعه عقب است او قائل به ضرورت اجرایی شدن برنامه خاص جنسیتی در جامعه است. وی ازدواج را نیاز ششم دختران جوان می داند و اشتغال را مقدم تر از همه نیازها فرض می کند هم چنین از نظر شجاعی تفریح و حضور اجتماعی وسیع تر برای زنان در اولویت است.
لازم به ذکر است که به دلیل اقدامات غیر قانونی و مدیریت سلیقه ای زهرا شجاعی بر دفتر امور مشارکت زنان، بسیاری از برنامه های کنوانسیون بدون نظارت مردم و دولت اجرا شد و به همین دلیل کمیته تحقیق و تفحص مجلس به بررسی اقدامات شجاعی در دوران مدیریت بر مرکز امور مشارکت زنان در دولت اصلاحات پرداخت که از مواردی چون کمک سیصد هزار دلاری یونیسف جهت اجرای اهداف نظام جهانی در جامعه زنان و دختران ایرانی به زهرا شجاعی پرده برداشت.
کارشناسان بررسی کننده فعالیتهای مرکز در این دوره اعلام کرده اند که متأسفانه در طول برگزاری کلیه کارگاهها و همایش هایی که خانم شجاعی متولی آن بوده است، تنها یک دوره برنامه در خصوص استحکام نهاد خانواده اجرا شده و باقی موارد اهداف مبتنی بر شعارهای فمنیستی را دنبال کرده است.
در همین زمینه با توجه به سابقه ای که از کیفیت مدیریت و نوع نگاه او به مسائل زنان وجود داشت هنگامی که در برهه ای به نقل از ایرنا پیشنهاد حضور زهرا شجاعی در پست مسئول امور زنان شهرداری تهران را هادی ایازی مشاور عالی شهردار تهران به قالیباف داد برخی جریانات اصولگرا به شدت عکس العمل نشان دادند که از آن جمله گزارشی است که روزنامه کیهان در صفحه اول و با تیتر ((گزارش تحقیق و تفحص مجلس درباره عملکردمرکز امور مشارکت زنان)) به آن پرداخت . دراین گزارش به این مطالب اشاره میکند:
هیئت تحقیق و تفحص مجلس اعلام کرد عدم مصرف بودجه این مرکز در محل خود در حکم تصرف غیرقانونی محسوب می شود
سوء استفاده از مقام و موقعیت اداری و اعتبارات دولتی -دریافت وجوهی از نهادهای بین المللی- شرکت دادن بستگان و فامیل در معاملات و عدم رعایت ایین نامه مسافرت های خارجی از جمله تخلفات این مرکز گزارش شده است.
براساس این گزارش عدم رعایت مصرف اعتبارات در چارچوب قوانین جمهوری اسلامی از دیگر مواردی است که اعضای هیئت تحقیق و تفحص در گزارش خود به آن اشاره و عنوان کردند: عدم مصرف بودجه در محل خود که در گزارش تفریغ بودجه دیوان محاسبات هم آمده بود، از جمله تخلفات این مرکز است که طبق ماده 93 قانون محاسبات عمومی محاسبات در حکم تصرف غیرقانونی محسوب می شود و از مصادیق ایجاد تعهدات، خلاف قانون برنامه دولت است.
اعضای تحقیق و تفحص، سوءاستفاده از مقام و موقعیت اداری و اعتبارات دولتی، دریافت وجوهی از نهادهای بین المللی به صورت ارز که هیچ کدام در صورت های مالی ثبت نشده است را از دیگر موارد تخلف این مرکز عنوان کرده اند. شرکت دادن همسر، فرزندان، خواهران و فامیل در معاملات مرکز و عدم رعایت آیین نامه مسافرت های خارجی و سفرهای بی مورد در بردن افراد غیرمتخصص و بدون نیاز به آنها نیز از دیگر تخلفات این مرکز گزارش شده است.
در این گزارش با اشاره به ضعف معاونت امور بین الملل مرکز امور مشارکت زنان از لحاظ نیروی کارشناسی و ضعف ارتباط با سایر دستگاههای دولتی نظیر وزارت امورخارجه و سازمان های بین المللی تصریح شده: تبیین دیدگاه های اسلامی در زمینه زنان و ارائه تصویر صحیح از زن مسلمان به جامعه جهانی و ارائه تصویر صحیح از زن ایرانی انگیزه و تخصص و پشتکار می طلبد که مدیریت امور بین الملل مرکز امور مشارکت زنان به دلیل نامشخص بودن برنامه های بلندمدت و میان مدت و درگیر شدن در مسایل روزمره نتوانسته است به این اهداف مهم دست یابد.
براساس این گزارش در چهل و نهمین کمیسیون زن که در اسفندماه 83 در نیویورک برگزار شد رئیس محترم مرکز به همراه هیئتی از جمهوری اسلامی ایران شرکت داشتند و در این اجلاس رئیس محترم مرکز (زهرا شجاعی) اعلام داشتند: در پکن پذیرفتیم خشونت مانع اساسی در برخورداری زنان از حقوق بشر و آزادی های بنیادین است. ما هرگونه خشونت علیه زنان را از هر شکل به استناد هرگونه عرف و سنتی محکوم می کنیم و بر اتخاذ تصمیمات یکپارچه جهت جلوگیری و امحاء خشونت علیه زنان تاکید نمودیم.
شخصیت فردی شجاعی به گونه ایست که از تاثیر گذار بودن مدیریت در سایه به خوبی آگاه است و طی این چند سال به طور ناپیدایی در حال پیگیری اهدافی است که در مرکز امور مشارکت زنان به دنبال آن بوده است و این را از فحوای مصاحبه های گاه وبیگاه او می توان دریافت.
وی همچنین طی انتخابات ریاست جمهوری دوره دهم مسئول تعیین محتوای شعارهای انتخاباتی میرحسن موسوی در حوزه زنان بود و رجوع به شعارهای انتخاباتی موسوی در حوزه زنان جای پای فکری زهرا شجاعی را به خوبی نشان می دهد و تایید موراد مطرح شده قبل است.
از نظر تحلیلگران حوزه زنان، زهرا شجاعی در حال حاضر، لیدر در سایه زنان اصلاح طلب است که کاملا به موقعیت متزلزل خود آگاه است و همچنان در سکوت به مدیرت در سایه زنان هم فکر خود تا زمان مقتضی ادامه می دهد.